Görög Katolikus kereszt

Miskolc-Görömbölyi Görögkatolikus Parókia

Webrádió

Kőbe vésett tisztelet

A Miskolc-Görömbölyi Görögkatolikus Parókia 2003-ban vásárolta meg a görömbölyi pincesoron található Pincekápolnát, melyet Marsalkó Mihály 1938-ban a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus emlékére faragott. A kápolna felszentelésére 2004. május 31-én, Pünkösdhétfőn került sor. A pince fölötti borház Dobos Péter tervei alapján épült.

A Pincekápolna állagának megóvása mára már elengedhetetlenné vált. A legtisztesebb alkalomnak erre a 2021-es budapesti Eucharisztikus Kongresszus bizonyult.

Ezért volt számunkra nagy segítség az EEÖR-KP-1-2021/1-000628 azonosítószámú támogatás, melynek keretében 6.545.050 forintot kapott a Miskolc-Görömbölyi Görögkatolikus Parókia a Pincekápolna felújítása céljára. A beruházás keretében teljesen megújult a Pincekápolna elektromos hálózata, új tetőt kapott az épület csatornával, meg kellett oldani a csapadékvízelvezetést, külső-belső festés történt, és restaurálták a kápolna faragványait is.

A projekt jelentősége abban állt, hogy megszűnt az épület beázása, állagromlása, és a restaurációnak köszönhetően hosszú távon megőrizhetővé váltak a Pincekápolna faragványai is. Jövőbeni terveink között szerepel a Pincekápolna minél inkább ismertté tétele, hiszen Görömböly az egyik állomása a Mariazelltől Csíksomlyóig vezető Mária Útnak, és a kápolna közelében halad el ez az útvonal.

A felújított Pincekápolna előzetes bejelentkezés után bármikor látogatható, nyitva áll zarándokok és turisták előtt is.

 

Támogató: Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Támogatott: Miskolc-Görömbölyi Görögkatolikus Parókia

Támogatott tevékenység: A Görömbölyi Pincekápolna felújítása

Támogatási összeg: 6.545.050 Ft.

Támogatási azonosító: EEÖR-KP-1-2021/1-000628