Görög Katolikus kereszt

Miskolc-Görömbölyi Görögkatolikus Parókia

Webrádió

Elkezdődött az Intézőiház felújítása

A Miskolc-Görömbölyi Görögkatolikus Parókia tulajdonában lévő úgynevezett Intézőiház, igen leromlott állapotban volt, így nem tudta betölteni kettős funkcióját: sem közösségi térként nem tudták használni a parókiához tartozó hívek, sem zarándokszállásként nem tudott üzemelni, pedig a Mária Úton számos szállást kérő zarándok érkezik Miskolc-Görömbölyre.

Ezért volt számunkra nagy segítség az EGYH-KCP-19-0907 számú támogatás, melynek keretében 3.000.000 forintot kapott a Miskolc-Görömbölyi Görögkatolikus Parókia zarándokház felújítása céljára. Mivel az ingatlan tetőszerkezete legalább ötven éve volt felújítva, több helyen beázott a ház, a cserepek többsége törött volt, a kémények a leomlás határán voltak, közvetlen balesetveszélyt okozva ezzel. Ezért a támogatásból a tetőszerkezetet újítottuk meg: a teljes szerkezet újra lett lécezve és alátét fóliával lett ellátva. A tetőfedés bontását követően a födém tartószerkezete a falak mentén a felfekvésnél át lett vizsgálva, a meghibásodások mértékében kerültek az elemek javításra illetve cserére. Az épület teljes homlokzatán a szerkezetek ki lettek cserélve, az eredetivel azonos megjelenés lett visszaállítva, fából.

A zarándokház külső felújítását három lépésre bontottuk: tetőszerkezet javítása, homlokzati nyílászárók cseréje, homlokzati vakolatcsere. Jelzett támogatásból a program első lépcsője, a tetőszerkezet javítása, a tervezett ütemterv szerint elkészült.

A projekt jelentősége abban állt, hogy megszűnt az épület beázása, állagromlása, folytatható a külső felújítás. Jövőbeni terveink között szerepel a zarándokház legalább részleges belső felújítása, hogy jelzett kettős funkcióját újra be tudja tölteni. 

 

Támogató: Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Támogatott: Miskolc-Görömbölyi Görögkatolikus Parókia

Támogatott tevékenység: Zarándokszállás felújítása Miskolc-Görömbölyön és családtábor Irotán

Támogatási összeg: 3.000.000 Ft.

Támogatási azonosító: EGYH-KCP-19-0907